Duhaj Ádám újra a pályán!

2019.05.27

483 nappal az után, hogy Duhaj Ádám életét megmentették a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a 18 esztendős dabasi labdarúgó szombaton ismét bajnoki mérkőzésen szerepelhet - értesült az SzPress Hírszolgálat. Az ehhez szükséges sportorvosi engedélyre - hosszas várakozás után - szerdán került pecsét a Sportkórházban.

Tavaly július 31-én, a dabasi focipályán jó hírt kapott Merkely Béla professzortól, a Semmelweis Egyetem rektorától Duhaj Ádám, a helyi csapat játékosa, aki hat hónappal korábban, január 25-én egy felkészülési mérkőzés vége előtt összeesett, majd hét alkalommal élesztették újra a helyszínen, ezt követően pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán még négyszer hozták vissza a halálból.

Egy ideig műszívre kötve tartották életben, a focista vele született koszorúér-rendellenesség miatt került vészhelyzetbe.

A vizsgálati eredmények azt bizonyítják, hogy Ádám meggyógyult, és most már arra is bíztathatom, hogy álljon be edzeni a csapattársai közé, de a terhelést azért csak szép lassan emelje" - így hangzott tavaly nyáron a professzor által megfogalmazott jó hír, és a játékos mindent úgy tett, ahogy tanácsolták neki.

A jót felülíró rossz hírt akkor kapta meg Ádám, amikor a területileg illetékes sportorvos idén tavasszal nem adta ki a versenyszerű sportoláshoz szükséges sportorvosi engedélyt, mondván, hogy akinek olyan betegsége és szívműtétje volt, mint neki, annak le kell mondania a labdarúgásról. Az is elhangzott, hogy válasszon magának más - kisebb terheléssel együtt járó - sportágat.

Ádám szülei Merkely professzorhoz fordultak, és a segítségét kérték, aki úgy vélekedett, hogy orvoskollégája az engedély kiadását azért tagadhatta meg, mert nem akart azért felelősséget vállalni. A professzor és munkatársai ezek után újabb terheléses vizsgálatokat végeztek el, amelyek ezúttal is kivétel nélkül azt bizonyították, hogy Ádám a rendszeres sportolásra, így a bajnoki mérkőzésekre is újra alkalmas, szervezete megfelelően reagál a fizikai próbatételekre.

Szerdán az Országos Sportegészségügyi Intézetben, azaz a Sportkórházban megszületett a döntés, amelynek köszönhetőn 483 nappal a tavaly januárban történtek után a 18 éves Duhaj Ádám újra bajnoki mérkőzést játszhat.

origo.hu