Visszatekintés a 13. Pest Megyei Futballszakmai Napra

2020.01.16

Az idei január első szombatján a szokásos forgatókönyv szerint indult az új esztendő: már kora reggel megtelt élettel a gödöllői Táncsics Mihály úti sportcentrum sátorral fedett műfüves pályája, a trénerek 13. alkalommal indították focival és szakmai előadással az évet Pest megyében.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az MLSZ OTP Bank Bozsik Gyermek Labdarúgó Egyesületi Program öt régiós utánpótlásközpontjának képviseletében (FTC, Honvéd, MTK, Kecskemét, Vasas) megközelítőleg 80 aktív edzője tette tiszteletét a délelőtti focin. Érkeztek trénerek Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest megyéből és a főváros területéről is. A szervezők a csapatokat próbálták régiók és korosztályok szerint a legigazságosabban beosztani, továbbá a trénerek felmerülő kéréseinek igyekeztek minden tekintetben, a lehetőségeikhez mérten eleget tenni. Így alakult ki a hat edzői csapat, majd az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság gárdájával kiegészülve az edzői bajnokság mezőnye 7 tagúra bővült. Vagyis utánpótlástorna helyett ezúttal a mentorok, gyakorló edzők - megannyi ex-spílerrel a soraikban - kaptak lehetőséget, hogy megmutassák, ők miként bánnak a zsugával. (Az eseményről készített, a Facebook-oldalunkon megtekinthető albumok elérhetőségét cikkünk végén közöljük.)

A rendezvény megnyitójára (képünkön) a második forduló után került sor. A házigazdák nevében Rózsavölgyi Sándor (képünkön), a Pest megyei I. osztályú Gödöllői SK és az MLSZ Pest megyei társadalmi alelnöke, valamint Benkő Tamás Pest megyei igazgató tartott rövid beszédet, így a csapatok kis pihenőt követően újra birtokba vehették a placcot. A mérkőzések reggel fél kilenctől délután fél egyig egyszerre három kispályán zajlottak, pályánként két játékvezető közreműködésével, körmérkőzés-szerűen mindenki játszott mindenkivel. A színvonalra nem lehetett panasz, parádés gólok, nagyszerű védések, ellentmondást nem tűrő szerelések tömkelegét láthatták a kilátogató érdeklődők. A bajnokság első mérkőzéseiből már jól látszott, hogy a Vasas-régió és az MTK-régió Dunakeszi csapatai az idei rendezvényen meglehetősen komoly játékerőt képviselnek. Ezt támasztja alá, hogy előbbi háromgólos győzelemmel abszolválta a nyitó kört a tavaly előtti győztes Honvéddal szemben (akiknél pályára lépett a Pest megyei amatőrválogatott legutóbbi vezetőedzője, Szabados Tamás is kapusként), míg az utóbbi "házi rangadót" vívott az MTK-régió Gödöllő gárdája ellen (amiben Pozder Nenad, a Pest megyei amatőrválogatott asszisztensedzője és Bokros János korábbi MLSZ-munkatárs is szerepelt), ahol 6 góllal tömték ki a házigazda gödöllőiek hálóját. A bajnokság kiegyenlítettségét bizonyítja, hogy egészen az utolsó fordulóig három csapat volt esélyes a bajnoki cím elhódítására. A korábban említett két csapat (Vasas, MTK-Dunakeszi) mellett még egy alakulat, a "sötét ló" szerepét betöltő, a tornán résztvevő csapatok átlagéletkorát tekintve messze a legrutinosabb kerettel szereplő MLSZ Pest Megyei Igazgatóság szintén "harcban" volt a győztesnek járó érmekért és trófeáért. Az utolsó fordulóban a Vasas - MTK-Dunakeszi és az MLSZ PMI - FTC-régió Pest megye mérkőzések döntöttek a dobogós helyezésekről. A Vasas abban a tudatban léphetett pályára, ha nem kapnak ki, ők a veretlen bajnokok, miközben a két rivális kényszerhelyzetben volt: nyerniük kellett, ha a dobogó tetején szerettek volna végezni. Az utolsó fordulóban az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság együttese, ha szűken is, de hozta a kötelezőt, miközben a másik pályán az MTK-Dunakeszi nem tudott felülkerekedni a Vasas gárdáján, akik így 1 döntetlennel, veretlenül szerezték meg a bajnoki címet, kialakítva ezzel a végleges sorrendet.

A gyerekekkel foglalkozó szakemberek izgalmas, küzdelmes, sportszerű mérkőzéseket vívtak, rendkívül kevés volt a szabálytalanság. Ennek ellenére sajnálatos módon ezúttal is történt sérülés, az UTE csapatánál edzősködő Mihalik István (mellesleg a Vasas-régió csapatvezetője) egy rossz esés következtében csuklósérülést szenvedett; a jelenlévő egészségügyi szolgálat rögzítette a sérült testrészt. A szakember becsületére váljék, végig kitartott csapata mellett, így érthető büszkeséggel vehette át az eredményhirdetésen a bajnokoknak járó serleget.A Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság 2007 óta évről évre rendezi meg az edzői kar számára a már sokaknál a naptárba automatikusan bekerülő, hagyományos Évindító Futballszakmai Napot. A kezdeményezés deklarált célja, hogy a különböző kluboktól és megyékből érkező szakemberek minél több időt tölthessenek együtt kötetlenül, ezáltal is jobban megismerve egymást, nem utolsó sorban mindezt futballközeli, jó hangulatban.A trénerek mini bajnokságát - a hét csapat bajnoki rendszerű tornán vett részt - közös ebéd, majd neves szakember érdekes előadása követett. 2007 óta egyébiránt Garami József, Bicskei Bertalan, Egervári Sándor, Várhidi Péter, Prukner László, Csábi József, Pisont István, Szalai László, Szélesi Zoltán, Németh Antal, Kiss-Baranyi Sándor, Sisa Tibor és Ferenczi Attila tartottak előadást.

A délelőtti mini bajnokságot követően az edzők a Gödöllői Egyetem Alma Mater Éttermébe vonultak, ahol a közösen elköltött ebéd után az eredményhirdetés és a díjak átadása következett. A különdíjakat és a dobogós helyezettek érmeit Csank János (mesteredző, volt szövetségi kapitány), Róth Antal (a szövetségi edzők vezetője), Kiss László (a Bozsik-program budapesti vezetője) és Rózsavölgyi Sándor (Gödöllői SK és az MLSZ Pest megyei társadalmi alelnöke) adták át.

Ezután a szakmai fórum következett, ahol felvezetésképpen Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei igazgatója bemutatta az előadót, Róth Antalt, a Magyar Labdarúgó Szövetség szövetségi edzőinek vezetőjét, UEFA Pro licences-edzőt.

Az előadás témája a "Az U17-es labdarúgó-világbajnokság értékelése az utánpótlás-nevelés tükrében" címet viselte, annak befejeztével az edzőknek lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni, melyre Róth Antal készséggel és adott esetben kellő humorral válaszolt. Több kérdés is elhangzott, melyek többé-kevésbé kapcsolódtak az előadáshoz.

Az előadást több mint 100 fő érdeklődő, köztük több ismert neves szakember, hajdani élvonalbeli labdarúgó, így például Csábi József, Csank János, Bükszegi Zoltán, Kiss Baranyi Sándor, Kis János, Kiss László, Németh Antal, Nagy Tamás, Orosz Ferenc és Szenes Sándor, valamint az MLSZ Bozsik-programos szakmai hálózatának több képviselője is meghallgatta. A kérdezz-feleleket előbb Kiss László, majd Rózsavölgyi Sándor gondolatai zárták le.

Az esemény résztvevői Kis János felajánlásából az általa írt könyvekkel gazdagodtak, melyeket azok átvételekor nagyon sok edző dedikáltatta is a szerzővel. Az esemény végeztével a trénerek közel fele nem sietett rögtön haza, hanem a búcsúzkodások közepette jó néhány rögtönzött konzultáció zajlott még le, míg az utolsó szakember is elhagyta a helyszínt.

A mini bajnokság (edzői torna) végeredménye:

1. VASAS-régió (6 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 25-8, 16 pont)

2. MLSZ Pest Megyei Igazgatóság (6 m, 0 gy, 1 d, 0 v, 20-11, 15 pont)

3. MTK-régió Dunakeszi (6 m, 4 gy, 1 d, 1 v, 25-12, 13 pont)

4. FTC-régió Budapest (6 m, 2 gy, 1 d, 3 v, 15-20, 7 pont)

5. FTC-régió Pest megye (6 m, 2 gy, 0 d, 4 v, 9-14, 6 pont)

6. MTK-régió Gödöllő (6 m, 1 gy, 1 d, 4 v, 8-24, 4 pont)

7. HONVÉD-régió (6 m, 0 gy, 0 d, 6 v, 10-23, 0 pont)

Gólkirály: Zserai Zsolt (VASAS-régió) 9 góllal.

Legjobb kapus: Raczkó István (VASAS-régió).

Legjobb mezőnyjátékos: Csordás Simon (MTK-régió Dunakeszi).

Hölgy résztvevők: Görög Emília Aténé, Solymos Krisztina (mindkettő FTC-régió Budapest), Králik Fanni, Orbán Csilla (mindkettő MTK-régió Gödöllő).

(A torna teljes, részletes eseménytörténetét és góllövőlistáját összeállításunk, visszatekintésünk végén közöljük.)

A csapatok keretei

FTC-régió Budapest: Lengyel Zsolt (kapus), Balogh Bence, Bükszegi Zoltán, Gál Lajos Péter, Görög Emília Aténé, Molnár István Jenő, Pataj Csaba, Solymos Krisztina, Somogyi Gábor, Varga Gergely János (mezőnyjátékosok). Csapatvezető: Bükszegi Zoltán.

FTC-régió Pest megye: Ledő László (kapus), Andrási Zoltán, André Milán, Egyed Viktor, Erdősi Ákos, Godány Balázs, Haffner Tamás, Icsó Attila, Kucsván István, Szőgyi Tamás (mezőnyjátékosok). Csapatvezető: Szőgyi Tamás.

HONVÉD-régió: Szabados Tamás (kapus), Borgulya Tamás, Kátai Szabolcs, Kiss Csaba, Nagy Attila, Nikl Gábor, Szabó Zoltán, Zacsovics Zoltán (mezőnyjátékosok). Csapatvezető: Kis-Németh Albert.

MLSZ Pest Megyei Igazgatóság: Gráczer Zoltán (kapus), dr. Bársony Farkas, Benkő Tamás, Fekete László, Kucsák István, Nádudvari Zsolt, Szenes Sándor, Németh Antal, Tábori Zoltán, Zalaegerszegi Tamás (mezőnyjátékosok). Csapatvezető: Benkő Tamás.

MTK-régió Dunakeszi: Tarjányi László (kapus), Bagó Attila, Csordás Simon, Dizmatsek Emil, Havasi Zsolt, Józsa Csaba, Kelecsényi Gábor, Kiss Róbert, Szász Jenő, Tábori Ákos (mezőnyjátékosok). Csapatvezetők: Józsa Csaba, Bérczi József.

MTK-régió Gödöllő: Strehó József (kapus), Bokros János, Boromisza Norbert, Gróf Roland, Kapecska László, Králik Fanni, Lovrencsics László, Oszvári Tamás, Pozder Nenad, Tóth László, Kerecsényi-Fodor Norbert, Orbán Csilla (mezőnyjátékosok). Csapatvezető: Rózsavölgyi Sándor.

VASAS-régió: Raczkó István (kapus), Gallai Dávid, Gyárfás Róbert, Horváth Krisztián, Mihalik István, Orosz Ferenc, Tusor Dominik, Zakara Vilmos, Zserai Zsolt (mezőnyjátékosok). Csapatvezető: Orosz Ferenc.

A tornán közreműködő játékvezetők: Császár József Csaba, Kele Ádám, Resch Norbert, Sára Ferenc Zoltán, Szeifert Dávid, Varga Zoltán.

A torna eseménytörténete...

FTC-régió Pest megye - FTC-régió Budapest 1-2 (0-1)

G: Andrási Zoltán, ill. Görög Emília Aténé, Bükszegi Zoltán.

HONVÉD-régió - VASAS-régió 2-5 (1-4)

G: Nikl Gábor, Zacsovics Zoltán, ill. Zserai Zsolt (2), Gallai Dávid, Mihalik István, Orosz Ferenc.

MTK-régió Dunakeszi - MTK-régió Gödöllő 6-1 (3-0)

G: Bagó Attila (2), Csordás Simon (2), Havasi Zsolt, Szász Jenő, ill. Oszvári Tamás.

MTK-régió Gödöllő - HONVÉD-régió 3-2 (1-0)

G: Bokros János (2), Oszvári Tamás, ill. Nikl Gábor, Szabó Zoltán.

VASAS-régió - FTC-régió Pest megye 5-1 (2-1)

G: Zserai Zsolt (3), Gallai Dávid, Zakara Vilmos, ill. André Milán.

FTC-régió Budapest - MLSZ Pest Megyei Igazgatóság 0-3 (0-2)

G: Fekete László, Kucsák István, Szenes Sándor.

MLSZ Pest Megyei Igazgatóság - VASAS-régió 2-4 (0-2)

G: Benkő Tamás, Szenes Sándor, ill. Horváth Krisztián, Orosz Ferenc, Zakara Vilmos, Zserai Zsolt.

FTC-régió Pest megye - MTK-régió Gödöllő 2-0 (1-0)

G: Andrási Zoltán, Godány Balázs.

HONVÉD-régió - MTK-régió Dunakeszi 2-7 (0-2)

G: Szabó Zoltán (2), ill. Bagó Attila (2), Dizmatsek Emil (2), Tábori Ákos (2), Csordás Simon.

MTK-régió Dunakeszi - FTC-régió Pest megye 3-1 (0-0)

G: Csordás Simon, Dizmatsek Emil, Tábori Ákos, ill. Godány Balázs.

MTK-régió Gödöllő - MLSZ Pest Megyei Igazgatóság 1-5 (1-2)

G: Bokros János, ill. Szenes Sándor (2), Kucsák István, Tábori Zoltán, Zalaegerszegi Tamás.

VASAS-régió - FTC-régió Budapest 4-2 (2-0)

G: Orosz Ferenc (2), Tusor Dominik, Zserai Zsolt, ill. Bükszegi Zoltán, Somogyi Gábor.

MLSZ Pest Megyei Igazgatóság - MTK-régió Dunakeszi 3-1 (2-0)

G: Németh Antal (3), ill. Szász Jenő.

FTC-régió Pest megye - HONVÉD-régió 1-0 (1-0)

G: Egyed Viktor.

FTC-régió Budapest - MTK-régió Gödöllő 3-3 (2-2)

G: Balogh Bence, Molnár István, Pataj Csaba, ill. Oszvári Tamás (2), Kerecsényi-Fodor Norbert.

HONVÉD-régió - MLSZ Pest Megyei Igazgatóság 2-3 (2-2)

G: Szabó Zoltán (2), ill. dr. Bársony Farkas, Tábori Zoltán, Zalaegerszegi Tamás.

MTK-régió Dunakeszi - FTC-régió Budapest 7-4 (4-1)

G: Dizmatsek Emil (3), Szász Jenő (2), Bagó Attila, Tábori Ákos, ill. Balogh Bence (2), Görög Emília Aténé, Pataj Csaba.

MTK-régió Gödöllő - VASAS-régió 0-6 (0-1)

G: Horváth Krisztián (2), Zserai Zsolt (2), Gyárfás Róbert, Zakara Vilmos.

MLSZ Pest Megyei Igazgatóság - FTC-régió Pest megye 4-3 (2-0)

G: Benkő Tamás (2), Németh Antal (2), ill. Andrási Zoltán, André Milán, Icsó Attila.

VASAS-régió - MTK-régió Dunakeszi 1-1 (0-0)

G: Gallai Dávid, ill. Szász Jenő.

FTC-régió Budapest - HONVÉD-régió 4-2 (3-1)

G: Balogh Bence, Molnár István, Pataj Csaba, ill. Nikl Gábor, Kiss Csaba.

A góllövőlista végeredménye:

9 GÓLOS: Zserai Zsolt (VASAS-régió) - GÓLKIRÁLY;

6 GÓLOS: Dizmatsek Emil (MTK-régió Dunakeszi);

5 GÓLOS: Szabó Zoltán (HONVÉD-régió), Németh Antal (MLSZ Pest Megyei Igazgatóság), Bagó Attila, Szász Jenő (MTK-régió Dunakeszi);

4 GÓLOS: Balogh Bence, Pataj Csaba (FTC-régió Budapest), Szenes Sándor (MLSZ Pest Megyei Igazgatóság), Csordás Simon, Tábori Ákos (MTK-régió Dunakeszi), Oszvári Tamás (MTK-régió Gödöllő), Orosz Ferenc (VASAS-régió);

3 GÓLOS: Andrási Zoltán (FTC-régi Pest megye), Nikl Gábor (HONVÉD-régió), Benkő Tamás (MLSZ Pest Megyei Igazgatóság), Bokros János (MTK-régió Gödöllő), Gallai Dávid, Horváth Krisztián, Zakara Vilmos (VASAS-régió);

2 GÓLOS: Bükszegi Zoltán, Görög Emília Aténé, Molnár István Jenő (FTC-régió Budapest), André Milán, Godány Balázs (FTC-régió Pest megye), Kucsák István (MLSZ Pest Megyei Igazgatóság), Tábori Zoltán, Zalaegerszegi Tamás (MLSZ Pest Megyei Igazgatóság);

1 GÓLOS: Somogyi Gábor (FTC-régió Budapest), Egyed Viktor, Icsó Attila (FTC-régió Pest megye), dr. Bársony Farkas, Fekete László (MLSZ Pest Megyei Igazgatóság), Havasi Zsolt (MTK-régió Dunakeszi), Kerecsényi-Fodor Norbert (MTK-régió Gödöllő), Kiss Csaba, Zacsovics Zoltán (HONVÉD-régió), Gyárfás Róbert, Mihalik István, Tusor Dominik (VASAS-régió).

pest.mlsz.hu