Lényeges változások a 2016/17-es szezonra vonatkozóan

Idén június elején új, némileg átalakított és egyszerűsített, valamint néhány változást is tartalmazó Labdarúgás Versenyszabályzatot fogadott el az MLSZ elnöksége. 

Mivel a szabályozások idén július 1-étől lesznek érvényesek, ezért a módosítások közül a címben jelzettet, azaz a bajnoki osztály(ok) és/vagy csoport(ok) esetleges feltöltésével foglalkozó paragrafusokat már a 2016/2017-es bajnokságok elindulása előtti időszakban alkalmazni kell.

Mivel a szóban forgó szabály elég összetett és terjedelmes, ezért minden részletével nem kívánunk foglalkozni, csak a leglényegesebb változásokat emelnénk ki.

Míg az elmúlt években feltöltés esetén először „az alsóbb bajnokság legjobb nem feljutott sportszervezetét” kellett felkérni az osztály(ok)/csoport(ok) feltöltésére, addig július 1-től már „… az azonos helyezést elért csapatok közül a legjobb nem feljutó helyen végzett egyetlen olyan sportszervezetét, amely a feltöltendő bajnoki osztályra vonatkozó feltételeknek megfelel” (ezen kiemelt rész az, ami a lényegi különbséget jelöli).

Amennyiben további csapatokkal kell feltölteni az osztályt/csoporto(ka)t, akkor másodikként „a feltöltendő bajnoki osztály legjobb kieső sportszervezetével, amely a feltöltendő bajnoki osztályra vonatkozó feltételeknek megfelel” kell – vagyis ez a pont is ugyanazzal a kitétellel bővült ki, mint az előző.

Amennyiben további feltöltésre lenne szükség, abban az esetben a korábbi előírásokkal ellentétben harmadikként nem „a bajnokság legjobb második kiesője (és így tovább)” előírást kell alkalmazni, hanem újra „a legjobb nem feljutó” csapatok közül kell felkérni „a második legjobb (…) feltöltendő bajnoki osztályra vonatkozó feltételeknek megfelelőt”.

És így tovább, azaz még további feltöltések esetén a két lehetőséget felváltva kell alkalmazni.

Az új versenyszabályzat egyébként megtalálható IDE kattintva, míg a szóban forgó szabályról a 23 § (23-25. oldal) rendelkezik.