Részletek a működési költségtérítésről

2016. július 1-től új szabályok léptek hatályba, amely többek között a belföldi amatőr (szerződéssel nem rendelkező) labdarúgók átigazolását is érinti. /13.§ (3) bekezdés n) pont/. Az amatőr labdarúgók átigazolásához kötődő költségtérítésekről, illetve egyéb változásokkal kapcsolatosan az alábbi tájékoztatót, segédletet kívánjuk a sportszervezetek részére nyújtani.

Az A. Táblázat rövid értelmezése:

Működési költségtérítés 19 éven felüli (idén az 1997. január 1. előtt születettek) amatőr (szerződéssel nem rendelkező) labdarúgók esetében:

elso

– 19 éven felüli (idén az 1997. január 1. előtt születettek), amatőr (szerződéssel nem rendelkező) labdarúgók téli átigazolásakor a fenti táblázat szerinti maximum összegek fizetendőek, a két sportszervezet megállapodásának eredményeképpen.
– Nyári átigazolásokra a működési költségtérítés nem vonatkozik.
– Átadó sportszervezet a fenti, működési költségtérítés meghatározott összegéről írásban lemondhat.
– A megállapított működési költségtérítést minden egyes téli átigazolás esetén meg kell fizetni, kivéve lemondás esetén.
A B. Táblázat rövid értelmezése:

Működési költségtérítés 19 éven aluli (idén az 1997. január 1. után születettek) amatőr (szerződéssel nem rendelkező) labdarúgók esetében

masodik

– A táblázatban minden sportszervezet az U19-es csapatának osztálya, besorolása alapján fizet, illetve kérhet működési költségtérítést. Amennyiben valamelyik sportszervezetnek nincs U19-es csapata, a legmagasabb korosztályú utánpótláscsapatának osztálya, besorolása számít a táblázatban.
– I. osztályú = kiemelt országos U19 I. osztályban szereplő csapat sportszervezete; II. osztályú = kiemelt országos U19 II. osztályban szereplő csapat sportszervezete; EGYÉB = kiemelt országos U19 III. osztályban, illetve megyei U19-es bajnokságban szereplő csapat sportszervezete.
– Amatőr (szerződéssel nem rendelkező) 19 éven aluli (idén az 1997. január 1. után született) labdarúgók esetében, a labdarúgó téli és nyári átigazolása esetén a fenti, 2. táblázatban szereplő összegek – a két sportszervezet eltérő megállapodásának hiányában – fizetendőek az átadó sportszervezet részére. A két sportszervezet megállapodása esetén is a fenti összegek minimum 10%-a kötelezően fizetendő.
– Amennyiben egy klubot váltó játékos egy éven belül újra átigazol, az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett, az átadó sportszervezet ezt megelőző utánpótlás működési költségtérítését (annyit, amennyiben akkor megegyezett a két fél) is köteles megfizetni az átadó sportszervezetnek.
– Abban az esetben, ha egy labdarúgó egy éven belül külföldről másik magyar sportszervezetbe igazol vissza, az új sportszervezet köteles megfizetni azt az utánpótlás működési költségtérítést a labdarúgó legutóbbi magyar sportszervezetének, amelyet közvetlen odaigazolása esetén kellett volna fizetni.
– Utánpótlás működési költségtérítésként a labdarúgó átigazolása esetén 12 évnél fiatalabb időszakára minden esetben, a táblázatban szereplő összegek 50%-a fizetendő.
– Az U19-es korosztályból kiöregedő labdarúgók (idén az 1997. január 1. után születettek) nyáron még a ,,B” táblázat alapján válthatnak klubot.
Általános tudnivalók:

– azokban az esetekben, amelyekben a labdarúgó után fizetni kell, a szabályosan kitöltött, aláírt és lepecsételt átigazolási lap mellett szükség van az átadó egyesület által kiállított számlára, a banki átutalásról készült bizonylatra, továbbá a táblázattól eltérő összegben való megállapodás esetén az írásos megállapodásról szóló dokumentációra (IDE kattintva érhető el) is, melyet szintén alá kell írnia és le kell pecsételnie mindkét félnek;
– a játékosokért mindig a legutolsó klubjának kell fizetni az ott töltött évek alapján – kivéve, ha egy 19 éven aluli játékos egy éven belül újra klubot vált (lásd lentebb);
– a költségtérítést csak átutalással lehet rendezni, nincs készpénzes fizetés, továbbá részletfizetésre sincs lehetőség;
– a pontos összegek szabályzatnak megfelelő meghatározása a két fél felelőssége, az MLSZ illetékes igazgatósága csak a tranzakció végrehajtását ellenőrzi;
– visszalépő, kizárt egyesület, továbbá korosztály megszűnése esetén is fizetni kell az átadó félnek. Csak abban az esetben nem kell fizetni, ha a sportszervezet megszűnt;
– amennyiben a játékos több mint egy évig nem lépett pályára, úgy nem kell fizetni érte, egyébként igen;
– minden esetben a kiváltott versenyengedély a mérvadó, akkor is, ha a játékos egyszer sem lépett pályára;
– minden megkezdett év – akár egy nap is – teljes évnek számít fizetés szempontjából.